Mörka händelser i Yttsäter

Yttsäter är en liten by i Ångermanland. Har du kört över Högakustenbron och någon mil norrut har du kört genom Yttsäter där berättelsen utspelas i del 1-3. I del 4 utspelas berättelsen även i stora delar av Ångermanland och i del 5 dessutom i Västerbotten och Norrbotten samt i Stockholm.

Mörka händelser i Yttsäter är en deckarföljetong i fem delar som ska läsas i rätt ordning. Den handlar om människorna i en liten by som drabbas av en våldtäkt följt av ett trippelmord. Därefter får du följa med hur de boende drabbas av den ena olyckan efter den andra till vad man tror är en slutlig upplösning.

Händelseutvecklingen fortsätter sju år senare i del 4 med ytterligare en gruppvåldtäkt utfört av en knarkliga. Det får följder då det finns ett vittne. En lokal journalist skriver om övergreppet och blir själv förföljd. Samtidigt uppstår protestgrupper för att visa missnöje mot all centralisering till Stockholm. Både i del 4 och del 5 blir de skyldiga till våldtäkten själva förföljda av någon som avrättar dem en efter en. Någon okänd blandar sig i protestgrupperna och utför allvarligare sabotage.

Kommentarer från läsare
Huvudkaraktären i följetongen väcker starka känslor i mig!
Negativa händelser i barndomen skapar ofta en människas framtida liv. Det onda, som ligger latent i bakhuvudet, framträder i våra reaktioner på olika livssituationer som uppstår.

Mördaren kämpar mot det onda som drabbar hans omgivning. Han kämpar för det rätta mot det onda. Han känner sig ensam i detta liv för att de, som han älskade, blev misshandlade och tagna från hans liv.

Han växer med allt detta. Han har ”blödande sår” i sitt hjärta som aldrig läker. När liknande händer honom senare blöder hans sår mer än någonsin och han agerar med tanken att straffa brottslingar som han inte kunde göra i sin barndom. Hämnden blir hans verktyg.

Han avrättar en efter en som känns rätt för honom. Det känns tillfredsställande. Våldtäktsmän får inte existera enligt honom. Även om han dödar har han varm hjärta. Han har starka känslor för sin far som han upptäcker av en slump och plötsligt får livet ny mening. Då blir han en beskyddare för fars familj och för andra människor som drabbats av våld och orättvisa i sina liv.

En väldigt nöjd läsare.

Jag tycker verkligen om dina böcker. De är så spännande och kul! Jag har funderat lite och tror att de skulle passa jättebra till en film.

Du beställer böckerna genom att klicka på Beställning

Yttsäter i Ångermanland/Höga Kusten.

Byn Yttsäter finns inte i verkligheten utan det är en sammanslagning av de två byarna Yttered och Gallsäter. Om du på E4 kör över Högakustenbron och fortsätter norrut 17 km så kör du genom Gallsäter. Om du kör av E4 och följer gamla vägen 332 så kommer du att köra genom byn Yttered enligt karta. Börja med att stänga fönstret med Lagerlista. Här används det utmärkta Sveriges länskarta som är en länsstyrelsegemensam webbkarta för ökad tillgång till allmänintressant geografisk information.

Karta över Yttsäter.


Kartan över Yttsäter

Starta nedanstående ljudfil med lilla pilen längst till vänster, då berättar jag om byn och vilka som bor där. Var beredd att titta på kartan när du startar berättandet.

Utsikten som du ser i del 4 Protester i Yttsäter kan du besöka i verkligheten. Det finns en bilväg upp till toppen och en särskild hemsida som beskriver Utsikt Höga Kusten. Den hemsidan hittar du här.

Om du har vägarna förbi i Ångermanland och kör över Högakustenbron kan du 17 km norr om bron titta in på Storsjö Camping och Trädgård.

Biltur genom Yttsäter.

Följ med på en biltur med din mobil, surfplatta eller dator genom Yttsäter med hjälp av systemet Google Street View. Om du använder mobil eller surfplatta trycker du på pilarna som du ser. Om du sitter vid en dator med en mus styr du bilen med musmarkören.

Klicka först här i vänstra pilen för att starta berättelsen. Välj den ljudfil som passar dig bäst.

För dig som är ovan att använda Google Street View (långsam version 35 minuter).

För dig som är van att använda Google Street View (snabb version 28 minuter).

Fortsätt direkt med att starta bilturen genom att klicka här.

Då startar du bilturen genom att en bild visas på E4 strax söder om Yttsäter där turen börjar. Följ mina instruktioner som du har startat genom att klicka på pilen enligt ovan. Lycka till.

Om du senare skrollar ner en aning så hittar du en annan biltur förbi campingen och hembygdsgården.


Morden i Yttsäter       Deckarföljetong del 1

Staffan-omslag3

Morden i Yttsäter är den första delen i en serie av en äventyrsdeckare. Boken publicerades våren 2015 och inleds med en våldtäkt och ett trippelmord. Du får lära känna människorna i byn och hur de blir påverkade av dessa händelser.

Vad händer med befolkningen i en by när harmonin och gemenskapen bryts av en våldtäkt och ett bestialiskt trippelmord? Plötsligt är all trygghet borta och ersätts av rädsla. Vem har dödat och varför på detta sätt? Är det någon från byn eller är det någon långt bort ifrån?

Diskussionerna går varma i kiosken där folket samlas för att höra det senaste. Kan det vara någon som tänker slå till igen? Finns det anledning att vara rädd om sitt liv? Hur blir framtiden i Yttsäter? Blir den ännu mörkare än man någonsin kan ana?
Polisen gör allt för att utreda morden och hitta mördaren. Byn besöks av huvudstadens kände journalist som är ett ständigt irritationsmoment för polisen. Han är ofta steget före och får kontakt med människorna i byn. Hans artiklar i Aftonpressen är en nagel i ögat på poliskommissarien.

Ljudbok

Morden i Yttsäter finns som ljudbok och kan laddas ner enligt information på
startsidan .

Smakprov

Det finns flera typer av smakprov med en liten del av boken att välja på. Du kan lyssna, läsa den tryckta boken eller läsa e-boken.

Lyssna
Här kan du lyssna när jag läser kapitel 1 av Morden i Yttsäter genom att trycka på pilen till vänster.

Läsa den tryckta boken
Du kan även få ett smakprov på några sidor ur boken genom att klicka
här.smakprov


Läsa e-boken
Du kan ladda ner e-boken med första kapitlet här.

Biltur förbi camping och hembygdsgård.

Här kan du med Google Street View följa med på en biltur på vägen förbi campingen och hembygdsgården. Du kan med fördel använda mobil eller surfplatta, men det går även med dator och musmarkör.
Klicka först här i pilen för att starta min berättelse.

Fortsätt direkt med att starta bilturen genom att klicka här.


Mörka nätter i Yttsäter       Deckarföljetong del 2

Mörka nätter i Yttsäter - omslag_700x534

Mörka nätter i Yttsäter är den andra i en serie av en äventyrsdeckare. Boken publicerades i slutet av 2015. När första vinterstormen drabbar byn så slår mördaren åter till och när mördaren blir häktad och förklarad skyldig så slår han till ännu en gång. Vem är mördaren?

Morden i Yttsäter är inte en avslutad berättelse utan fortsätter i del 2, som heter Mörka nätter i Yttsäter. Där fortsätter de mörka händelser som drabbar byn.

När ett fjärde offer hittas flått och upphängt i skogen vänds allt upp och ner igen. Vem är offret och vad är kopplingen till trippelmordet? Polisen beger sig återigen till byn för att börja på en ny utredning. Det gör även journalisten Sven-Olof Buke som fått god kontakt med byborna i Yttsäter genom sitt charmiga sätt och smickrande reportage. Han söker upp kioskägaren Karl-Evert och börjar en undersökning på egen hand.

Polisen tror sig ha hittat den skyldige. Men när domen har fallit för de fyra morden och alla drar en lättnadens suck får polisassistent Westin ett telefonsamtal. Hon blir likblek i ansiktet. Utredaren Klarberg ser reaktionen när han ska köra därifrån.

”Vad fan är det, Westin? Vad faaaen?”
Ännu något bestialiskt. Klarberg kör i diket och Westin svimmar av sina skador. Sven-Olof Buke vet och måste hinna först till Yttsäter, före polisen som är upptagen av en dikeskörning.

Samtidigt smyger en beväpnad skugga runt i byn. Och han har fler offer på sin lista…

Ljudbok

Mörka nätter i Yttsäter finns som ljudbok och kan laddas ner enligt information på
startsidan .

Smakprov

Det finns flera typer av smakprov med en liten del av boken att välja på. Du kan lyssna, läsa den tryckta boken eller läsa e-boken.

Lyssna
Här kan du lyssna när jag läser kapitel 1 av Mörka nätter i Yttsäter genom att trycka på pilen till vänster.

Läsa den tryckta boken
Du kan även få ett smakprov på några sidor ur boken genom att klicka
här.smakprov


Läsa e-boken
Du kan ladda ner e-boken med första kapitlet här.


Hemligheter i Yttsäter       Deckarföljetong del 3

Hemligheter över Yttsäter - omslag_700x534

Hemligheter i Yttsäter är den tredje i en serie av en äventyrsdeckare. Boken publicerades i slutet av 2016. Journalisten Buke tror sig veta vem som är mördaren när han drabbas av en överraskning och förstår inget alls.

Morden i Yttsäter och Mörka nätter i Yttsäter är inte avslutade berättelser utan fortsätter i del 3, som heter Hemligheter i Yttsäter. Där fortsätter de mörka händelser som drabbar byn. Denna bok beräknas publiceras under sensommaren 2016. Hör gärna av dig om du är intresserad av att veta vad som händer i Yttsäter.

Journalisten Sven-Olof Buke var säker på att han hade löst mysteriet med morden i Yttsäter. För säkerhets skull väntade han med att skriva den avslöjande artikeln. Det var tur för honom då han senare själv blev vittne till att hans mördare inte var mördaren. Han hade fel och var tillbaka på ruta ett där polisen hela tiden befunnit sig. Det fanns förstås någon som visste vem som var mördaren.

Kommentar från läsare: Hu va ruggigt. Lättläst ! Bra!

Ljudbok

Hemligheter i Yttsäter finns som ljudbok och kan laddas ner enligt information på
startsidan .

Smakprov

Det finns flera typer av smakprov med en liten del av boken att välja på. Du kan lyssna, läsa den tryckta boken eller läsa e-boken.

Lyssna
Här kan du lyssna när jag läser kapitel 1 av Hemligheter i Yttsäter genom att trycka på pilen till vänster.

Läsa den tryckta boken
Du kan även få ett smakprov på några sidor ur boken genom att klicka
här.smakprov

Läsa e-boken
Du kan ladda ner e-boken med första kapitlet här.


Protester i Yttsäter       Deckarföljetong del 4

Protester i Yttsäter är den fjärde i en serie av en äventyrsdeckare. Boken publicerades i slutet av 2018. Berättelsen utspelas sju år senare och kretsar kring en gruppvåldtäkt, ett farligt vittne till våldtäkten samt en journalist som skriver om denna. Dessutom har Åke och Karl-Evert dragit i gång protester mot allt gynnande av huvudstaden.

Åke Åkerman har länge irriterat sig över avfolkningen på landsbygden och tillsammans med kioskägaren Karl-Evert startar han protestgrupper mot utflyttningen till Stockholm. Samtidigt begår en knarkliga en otäck gruppvåldtäkt som bevittnas av ett farligt vittne fylld av våldsam frustration.

Journalisten Susan Melarus skriver om våldtäkten och blir inblandad i en våldsspiral. Hon räddas av en mystisk man som hon kallar sin beskyddare, men som av andra betraktas som en förövare. En kollega blir fylld med alkohol, skendränkt och piskad, men räddas även han av Susans beskyddare.

Åke med sällskap beger sig upp i bergen för att beundra den vackra utsikten. När de har vänt hemåt träder en mystisk figur fram ur skogen. En skepnad från en svunnen tid med en gigantisk pilbåge redo för nästa byte.

Händelseförloppet utspelas inte enbart i Yttsäter utan även i andra delar av Ångermanland.

Karta över delar av Ångermanland

Du kan i kartan lägga märke till Härnösand längst ner. Några mil norrut ligger Ramvik där journalisten Susan Melarus bor. Hennes tidningsredaktion ligger i Kramfors någon mil längre norrut. Observera även Bispgården längst till vänster på kartan som Susan besöker då den första protestbanderollen hänger där uppe i skyn.
Om du följer E4 från Härnösand och norrut med Högakustenbron över Ångermanälven så kommer du någon mil norr om bron till Yttsäter. Byn ligger där det står Herrskog i kartan. Zooma in så ser du de riktiga byarna Yttered/Gallsäter (här stavas Gallsätter) som i berättelsen bildar Yttsäter.
Börja med att stänga fönstret med Lagerlista och zooma sedan i kartan om du vill titta närmare på vissa områden.

Ljudbok

Protester i Yttsäter finns som ljudbok och kan laddas ner enligt information på
startsidan .

Smakprov

Det finns flera typer av smakprov med en liten del av boken att välja på. Du kan lyssna, läsa den tryckta boken eller läsa e-boken.

Lyssna
Här kan du lyssna när jag läser kapitel 1 av Protester i Yttsäter genom att trycka på pilen till vänster.

Läsa den tryckta boken
Du kan även få ett smakprov på några sidor ur boken genom att klicka
här.smakprov

Läsa e-boken
Du kan ladda ner e-boken med första kapitlet här.


Vreden i Yttsäter       Deckarföljetong del 5

Vreden i Yttsäter är den femte delen i en serie av en äventyrsdeckare. Boken publicerades under våren 2020. Berättelsen utspelas direkt efter del fyra och kretsar kring en gruppvåldtäkt. De skyldiga i ligan blir angripna av en okänd varelse. Journalisterna Susan Melarus och Sven-Olof Buke försöker bringa klarhet i historien och protesterna mot urbaniseringen fortsätter.

Tom har dödat. Han tror han håller på att bli tokig och måste fly. Han flyr till Gunilla.
Mannen med gasmask blir känd hos polisen och även ute i samhället. Vem är han som finns överallt och dyker upp och räddar journalisterna från våldtäktsligan? Dessa ligister som härjar i byn har fått en fiende. De blir rädda för gasmasken.
Ernst får meddelande om ett arv att hämta, men blir överraskad av ett oväntat besök. Det slutar olyckligt för Ernst och systrarna Wedin blir chockade av sorg.
Åke och Karl-Evert fortsätter att planera sina protester mot huvudstaden och får fler medlemmar i gruppen. Samtidigt startar någon okänd ett krig fullt med protester och sabotage. Journalisten Susan Melarus känner igen mönstret och anar gamla minnen. Hon får ett sms från en okänd.
Hell is alive.

Ljudbok

Vreden i Yttsäter finns som ljudbok och kan laddas ner enligt information på
startsidan .

Det finns flera typer av smakprov med en liten del av boken att välja på. Du kan lyssna, läsa den tryckta boken eller läsa e-boken.

Smakprov

Det finns flera typer av smakprov med en liten del av boken att välja på. Du kan lyssna, läsa den tryckta boken eller läsa e-boken.

Lyssna
Här kan du lyssna när jag läser kapitel 1 av Vreden i Yttsäter genom att trycka på pilen till vänster.

Läsa den tryckta boken
Du kan även få ett smakprov på några sidor ur boken genom att klicka
här.smakprov

Läsa e-boken
Du kan ladda ner e-boken med första kapitlet här.


Hämnden i Yttsäter       Deckarföljetong del 6

Hämnden i Yttsäter är den sjätte delen i en serie av en äventyrsdeckare. Boken publicerades under våren 2023. Berättelsen utspelas direkt efter del fem och kretsar kring hämnden på en liga med våldsamma personer. De skyldiga i ligan blir fortsatt angripna av en okänd varelse. Journalisten Susan Melarus råkar ut för en explosion och någon flyr under en hel natt på cykel från Kramfors till Kittjärn.

Jag föddes för att leva som alla andra.
Men allt blev svart.
Explosionen tog livet på en sekund.
Jag kom att leva utan liv.
Jag andas utan syre.
Finns inga känslor kvar som håller mig vid liv.
Jag känner inte smärtan.
Jag lever knappt.
Men det omöjliga blev möjligt.
Jag blev en robot.
Hjärnan tog kommandot.
Du måste döda! Då dödar jag.
Du måste rädda! Då räddar jag.
Jag är här och nu och ingenstans.
Min existens är förlorad för evigt.
Varför, varför? Jag måste få veta varför.

10 reaktioner till “Mörka händelser i Yttsäter”

  1. Hej Kjell
   Trevligt att du är intresserad av min deckare Morden i Yttsäter. Den är del 1 i min serie från Yttsäter och del 2 Mörka nätter i Yttsäter räknar jag med ska publiceras till hösten. Jag skickar ett ex till dig så du har den i nästa vecka.
   Hälsningar Staffan

 1. Det här var en annorlunda bok, en spännande deckare blandat med ”hängmatte-feelgood”. Kategorin Burlesk Crime är verkligen helt rätt!
  Jag sträckläste och hade den stora fördelen att direkt efteråt få sätta tänderna i uppföljaren ”Mörka nätter i Yttsäter”. Stor tumme upp, jag rekommenderar verkligen den här serien!

  1. Hej och tack. Jag vill gärna skriva annorlunda då det finns så många deckare som följer det vanliga schemat med polisen i centrum. Dessutom är det en följetong där del 2 publiceras nu före jul. Därefter följer del 3 som kanske kommer att heta Dimma över Yttsäter. Man ska tänka om böckerna som en serie.

 2. Otroligt bra böcker, spännande från första sidan i del 1 till sista sidan i del 3!
  Har sträckläst böckerna och knappt varit kontaktbar de sista dagarna.

 3. Hej Helena och tack för omdömet. Du gör mig glad.
  Jag skriver annorlunda än de vanliga polisdeckarna. Många frågar efter fortsättning och det kommer. Du kan ju tolka sista sidan. Det blir förresten två olika fortsättningar. Tills dess får du nöja dig med Lea där Lea del 3 Leas livvakt kommer om någon månad och därefter en deckare i studentmiljö på 1970-talet.

  1. Hej Berit. Jag sitter och skriver på slutet av Hämnden i Yttsäter som är del 6. Sedan ska manuset kontrolleras och omslaget formges. Jag hoppas att den blir klar under vintern.

 4. Längtar efter del 6, Yttsäter.
  Väldigt bra serie, har sträckläst alla 5 böckerna. Så väntar med spänning på nästa.

  1. Hej Erica och tack för de fina orden. Sprid gärna din upplevelse till dina bekanta. Del 6 är skriven och skickas nu till korrekturkontroll och har kontaktat formgivare för omslag. Jag letar nu efter foto med kajakpaddling i krabb sjö. Efter del 6 blir det paus för Lea och storpolitiken väntar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *